keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Panssarijuna & U.F.Ojala - Joulusplitti 7" 2015

U.F.Ojala, Panssarijuna, Jukka Nousiainen, Mustat kalsarit... mitä nyt näitä kaikkia on. Parhaimmillaan kaikkia yhdistää kotikutoinen hyvä meno ryyditettynä revittelevällä soitolla, jossa yhdistyy taito ja kömpelyys. Vokaalitkin kuulostavat toisinaan samoilta.

Joululevy on niin sanotun musiikkibisneksen yksi pahimpia jokavuotisia vitsauksia. Sellaisen ovat myös julkaisseet viime joulukuussa yhteistyössä Joteskii groteskii ja moniottelija Lörssonin Gafoni. Ja minä ostin tämän nyt keskellä kesää, kun kerran halvalla ja postilaatikkoon kannettuna sain.

Kotialbumista napsittujen valokuvien päälle on lätkäisty joulupukki kinkkuineen ja levyn biisi-infot, joissa kerrotaan U.F.Ojalan äänittäneen oman kappaleensa joululevyjen hengen mukaisesti kesällä 2015. Panssarijuna on taas nauhoittanut oman biisinsä keskellä syyskuuta samaisena vuonna. Masteroinnin on tehnyt Risto 'Risto' Ylihärsilä.

Kuulin vähän aikaa sitten U.F.Ojalan pitkäsoittoa, joka kuulosti hyvän lisäksi vahvasti Mustilta kalsareilta, joten levyn yllätys on, että Panssarijunan joulukappale on omaan korvaan himppasen verran parempi, kuin Ojalan sikäli ihan kelpo biisi.
'Aattokeikka' kertoo 'hou-hou' köörin ja fuzz-riffin alustamana ahdistavasta joulupukkihommasta lasten pettymysten, iskän pukkikeikkapalkasta tinkaamisen ja muiden joulusta tuttujen juttujen kautta. Loppupäässä irroitellaan hetki napakan fuzz-soolon kanssa ja naamarit lentävät pois ja glögi virtaa päähän. Panssarijunan 'Paska lahja' kertoo absurdimman tarinan joka vuosi samaan lahjapaperiin kääritystä sosialistisesta barbista. Lapset pelkäävät ja nukke rupeaa vainoamaan perhettä raportoiden valheellisesti salaiselle poliisille. Panssarijunan vokalisti taas kuulostaa tällä levyllä Mustilta kalsareilta.

Ihan hyvä paketti, vaikkei molemmilta bändeiltä varmaan jää juuri siksi levyksi, joista ne muistetaan tai tiedetään.
Gafonilla näkyi viime joulun alla tulleen muuten enemmänkin joululevyjä; 10" 'Joulukuusiki oli ihan paskanen', jolla artistitietojen mukaan esiintyy sekä meteliä, että kotikutoista iskelmää.

Upea lahjaidea?

Ei kommentteja: