tiistai 5. heinäkuuta 2016

Matti Johannes Koivu - Kovat piipussa 2007

Matti Johannes Koivun liki kymmenen vuotta sitten ilmestynyt 'Kovat piipussa' on sellaisia (fyysisiä) levyjä, joiden pariin tulee palattua aina silloin tällöin. Levy pyörähti täällä Levyhyllyssäkin jo 2008, eli vuoden ilmestymisensä jälkeen, mutta kirjoitan siitä paristakin syystä uudestaan.

Blogin alkuaikoina levyistä kirjoitetut jutut olivat usein vähän sellaisia haiku-runon mittaisia toteamuksia. Olihan käymättömiä levyjä (ja on edelleen) niin mittava määrä, ettei niistä jaksanut muka kirjoittaa pidempään. Ja vielä intternettiin.
Toinen syy lyhytsanaisuuteen oli, että Kovat piipussa oli ihan sellainen jeba levy, muttei omasta mielestäni kokonaisuutena pysytellyt tuolloin runsaasti Radio Helsingissä soineen levyltä löytyneen 'Topi Sorsakoski-päivän' tasolla. Tämäkin oli hivenen virheellinen näkökanta.

Levy on pyörinyt nyt pari viikkoa kesäisillä matkoilla auton cd-soittimessa ja sanoisin, että aika ja perspektiivi ovat tehneet sen, että levystä on tullut itselleni sellainen 'grower'. Tuolloin pinnalla oli Anssi Kelaa ja muuta lauluntekijää, joihin Koivunkin katsoin kuuluvan. Nimibiisi, Topi Sorsakoski-päivä ja yksi kolmas biisi rokkaavat kevyesti, muuten levy on pitkälti pienimuotoisempaa ja folk-henkistä musiikkia. Kappaleet kertovat Koivun lapsuudesta, kotikaupungista ja teollisuuden rakennemuutoksesta ja aika hienosti. Yhdysviivoja ei voi olla vetämättä Kelan Springsteen "palvontaan", mutta tässä tapauksessa Koivu ja Kovat piipussa on enemmän 'Nebraska', kuin E-Street. Koivu ja taustasoittajat soittavat ilman turhia isotteluja tai krumeluureja. Mitään soolojakaan ei levyllä juuri ole. Naistaustalaulu tuo välillä mieleen myös 70-luvun lopun Fleetwood Macin ja kappaleet polveilevat vähän, mutta tarpeeksi.

Koivun soolodebyytti 'Puuhastellen' on yleisesti pidetty hivenen parempana, kuin tätä, mutta se on kuulematta. Tosin asian laita korjaantuu varmaan lähiaikoina. 2007 levymyynti valui jo alaspäin, mutta tätä meni varmaan muutama tuhat kaupaksi ja Suomen listasija 23. Seuraava 'Irwin Goodmanin lauluja' menestyikin sitten kohtuullisesti ja on Koivun se "tavisten" parissa tunnettu levy.

Ei kommentteja: