torstai 4. marraskuuta 2010

Apocalypse Now: Original Motion Picture Soundtrack 1979

..Flap flap flap flap flap..
'Ilmestyskirja nyt' pitää sisällään monta musiikin ja liikkuvan kuvan yhdistänyttä mallikohtauksia Valkyyrioiden ratsastuksesta Stonesien Satisfactionionin soidessa suoritettuun vesihiihtoon (ei mukana levyllä) ja mustien jermujen diskanttisesta mankasta raikaavaan kitara-jimittelyyn.
Noiden tunnettujen ja ikonisten biisien takia itseltäni jäi pitkän aikaa huomaamatta elokuvan pohtivien hetkien mahtipontiset ja synkät taustamusiikit. Niiden takana on ohjaaja Francis ja mafi.. eikun elokuvasuvun Carmine Coppola. Huilisti-säveltäjä Carmine oli Francis Coppolan isä, joka on vastuussa myös mm. Kummisetä-elokuvien musiikeista.

Apocalypsen musiikit ovat synkeän sotilaallisisia ja marssimaisia syntetisaattori-teoksia, joissa aina välillä muistetaan päästää sitä helikopterien lapaääntä. Mieleen hiipii eittämättä muutamaa vuotta myöhemmin ilmestynyt Vangeliksen Blade Runner. Osasyy on varmasti myös tuon ajan analogisissa syntikoissa, joiden soundimaailmaan kumpikin trackki pitkälti perustuu.

Hieno elokuva. Jos ja kun ei voi käyttää sitä kolmea tuntia sen katseluun, niin samat fiilikset voi saavuttaa tämän levyn soidessa taustalla.

Ei kommentteja: