sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Cluster - Sowiesoso 1976

Kahden viikon päästä Korjaamolle saapuva elektronisen musiikin duo Cluster kuuluu niihin yhtyeisiin, jotka ovat vähäisestä levynmyynnistä huolimatta tehneet varmasti suuren vaikutuksen noin muuten musiikkiin.
Kahdeksissakymmenissä oleva Roedelius ja häntä kymmenen vuotta nuorempi Moebius julkaisivat ensimmäiset elektroniset levynsä jo 60-luvun puolella. Silloin nimenä oli vielä Kluster ja mukana kolmas pioneeri Conrad Schnitzler.

Schnitzlerin lähdettyä yhtyeestä kaksikko vaihtoi ensimmäisen kirjaimen Clusteriksi ja julkaisi monta genren merkkialbumia, joista keveimmästä päästä oleva Zuckerzeit on ollut täälläkin käsittelyssä.

Sowiesoso on kahteen alkupään monsteriin verrattuna suhteellisen kevyt, tai ainakin melodinen levy. Parhaiten sitä luonnehtisi sanonta; kuulostaa lämpimältä musiikilta ollakseen elektronista. Levy on sikäli myös ajaton, ettei se kuulosta esihistorian syntetisaattoreilta tai muultakaan, vaan on luonteva ja pehmeä äänikokonaisuus. Yhtenä vaikuttimena on varmasti ollut kaksikon ja heidän perheidensä asuttama Frostin kuvan kaunis maatila Saksan maaseudulla. Tuottajana on tietenkin edellisessäkin kirjoituksessa ollut studiovelho Conny Plank.

Lähiörap-yhtye Notkean rotan taustajoukkojen proge-tietoushan ei ole mikään salaisuus. Tarkkakorvainen huomaa mm. Sowiesoso-samplen uudella levyllä.

Ei kommentteja: