torstai 11. marraskuuta 2010

Steel Mammoth - Nuclear Barbarians (ep) / Atomic Mountain 2007

Tänä vuonna alkanut tutusmiseni Steel Mammothiin jatkaa Levyhyllyssä degeneraatiotaan. Edellinen sivistyssanaa käyttävä lause tarkoittaa käytännössä tutustumista yhtyeeseen tuotantoon käänteisessä järjestyksessä uusimmasta vanhimpaan.

Miksi niputan nämä kaksi levyä ainutlaatuisesti yhteen kirjoitukseen johtuu siitä, että ensimmäinen EP sisältää vain viisi biisiä (maksoin tästä 16 euroa!), joista yksi on myös sitä seuranneella Atomic Mountainilla. Ensimmäinen pitkäsoitto taas ei kokonaisuutena ole ihan säteilymittarin läpi menevää tavaraa, vaan rupeaa toimimaan vasta levyn puolivälin 'Commando Leopardin' (!!) 11 minuuttisen feedback-rutinan ja korinan jälkeen. Mp3-aikana nämä kaksi levyä yhdistämällä saa aikaan hyvän kokonaisuuden.

Yhtyeen ilmaisu ja musisointi on kieltämättä tiivistyntyt viimeisellä Nuclear Ritual-levyllä, mutta toisaalta kahdella uusimmalla levyllä ei ole esimerkiksi 'Steel Tormentorin' tyylistä päin persettä laukaavaan hevikompin päälle laulettua falsettikertosäettä 'Steel Tormentor, torment the Steel!'

Steel Mammothin kohdalla kirjoituksissa on aina pohdittu sitä parodian ja tosissaan olemisen rajaa. Postmodernisesti ironinen hipsteri-sukupolvi saattaa saada tästä jotain sellaisia viboja. Itse selkäliput ja mulletit paikanpäällä nähneelle tässä on taas jotain kummallisen sympaattista ja lämminhenkistä menoa. Kouluvihkoon piirustettu heviunelmabändi herää eloon.
Itse musahan nojaa taas sinne jurakauden esiheviin. Raskaita, mutta vähän köpöisiä blues-pohjaisia riffejä. Liian urpoa stoneriksi, liian stoneria urpoksi.

1 kommentti:

Piparnakkeli kirjoitti...

Atomic Mountain on muuten viihtynyt meikäläisenkin soittimessa, samoin Nuclear Ritual.