maanantai 9. toukokuuta 2011

The Beach Boys - Do It Again 1968Beach Boys oli Beatlesien kanssa hetken aikaa musiikin kaikkein edistyksellisimmässä etulinjassa. Jokainen trüe-musiikinystävä tuntee tietenkin 'Pet Soundsin' pop-sinfoniat ja euforisen hittisinglen 'Good Vibrations'.
Muutoin yhtyeen taiteellisesti kunnianhimoisin aika ei ollut kuitenkaan samanlainen kaupallinen menestys, kuin alkuaikojen levyt. Brian Wilsonin suistuttua mielenterveysongelmiin yhtye katosi musiikin tiukimmasta etulinjasta lopullisesti. 70-luvun alussa yhtye julkaisi vielä toki päteviä levyjä, mutta vetovastuu oli muilla, kuin Brianilla. Ja homman focus heitteli kappaleissa täydellisistä mestariteoksista silkkaan revival-roskaan.

Do It Again oli yhtyeen paluu top10-hitteihin parin pitkän vuoden tauon jälkeen. Biisi on harmitonta ja laskelmoidun nostalgista 'vanhojen muistelua'. Pitää muistaa, että samana vuonna esimerkiksi Beatles venytti omia ja kuulijoiden korvia Valkoisella tuplalla ja kaksi huimaa klassikkoa oli vielä vasta tulossa.

Kappale on kuitenkin hienosti rullaava surf mieleen jäävän kaikuvirvelisoundin kanssa. Pari vuotta myöhemmin britti Marc Bolan jalosti kappaleen reseptin omaan käyttöönsä. Ja kyllähän tässä kuuluu selvästi myös tulevaisuuden Jesus & The Mary Chain. Pojat vain vaihtoivat vähän nihilistisemmät sanoitukset.

Ei kommentteja: