sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Lea Laven - Se on elämää - Kaikki levytykset 1969-1973

Olen muutamankin kerran hehkuttanut Lavenin alkuaikojen rokki-iskelmiä. Homma on mennyt itse asiassa niinkin pitkälle, että olen kiertänyt etsimässä näitä jopa levymessujen laareista - huonolla menestyksellä.
En tiedä onko joku EMI:n päätöksiä tekevä lukenut tätä blogia, mutta tämän vuoden alussa kauppojen hyllyille tosiaan ilmaantui tämä alkuaikojen kaikki levytykset sisältävä kokoelma.

Laven saavutti vuonna 1974 hitillään 'Tumma nainen' (tai siis käännösiskelmällä) tilanteen, missä hän pystyi elättämään itsensä kohtuullisen hyvin pelkällä musiikin esittämisellä. Paria vuotta aikaisemmin hän oli jo pystynyt toimimaan täysipäiväisenä muusikkona ja jättämään päivätyönsä levy-yhtiöapulaisena.

Tästä eteenpäin ura orientoitui sinne puhtaaseen iskelmäosastoon ja tämän kokoelman kaksi levyä ja singlet vaipuivat unholaan sekä pois yhtiön kataloogeista.

Lea Laven (ent. Marjanen, ent. Forssell, ent. Tulonen, o.s. Luukinen) syntyi köyhään perheeseen Haukiputaalla, josta koulunsa kesken jättänyt Laven muutti pariksi vuodeksi Ruotsiin tienaamaan rahaa siivous- ja kahvilahommissa. Vierailu kotiseudulla kesällä 1966 muutti kuitenkin kuviot, kun lavalla vieraili huumoriyhtye 'Seitsemän seinähullua veljestä'. Laven kysyi saisiko tulla laulamaan mukaan ja yllättäen bändi suostui. Tämän jälkeen hän lauloi taustoja yhtyeessä soolouransa alkuun asti.

Laven muutti musiikkiuran perässä Helsinkiin ja jätti pienen lapsensa entisen miehensä hoidettavaksi. Vuonna 1969 julkaistun ensi-singlen jälkeen julkaistiin ensimmäinen pitkäsoitto 'Se jokin' vuonna 1970. Aikakaudellensa tyypillisesti levy sisältää pääosin ulkomaisia käännösbiisejä. Levyltä löytyy Dusty Springfieldin laulamasta 'Spooky' kappaleesta tehty kulttiklassikko 'Hamppu-aave'.

Kakkoslevy 'Vuosikertaa' pitää sisällään helvetin monta hollantilaisen 'Shocking Blue' yhtyeen biisiä. Jostain syystä melkein kaikki tuon ajan rokki-iskelmän heittäjät kävivät bändin katalogilla Kirka ja Muska mainitakseni. Vuosikertaa on näistä kahdesta pitkäsoitosta selkeästi jykevämpi ja sisältää edellä mainittujen puukenkälainojen lisäksi muun muassa hienon version 'Shape of Things to Come' biisistä nimellä 'Epitafi'. Tähän päälle vielä Lavenin luenta Suzi Quatron jytäklassikosta single-muodossa 'On ja ei'. Kokoelman lopussa on vielä muutama biisi Disneyn lastenlevyltä, jossa hän oli mukana.

Tätä verta tahtomattaana toiseen aikalaiseen ja samankaltaisella levyllä seuraavana vuonna lähestyneeseen Muskaan. Siinä missä Babizin käänsi omat tekniset vajavaisuutensa asenteellaan eduikseen (lue: rääkyy) Lavenin paletti on laajempi. Tämä tuo mukaan tietynlaisen pliisuuden, mutta on se Lea ollut kova muija.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sitä samaa etsimistä olen ylläpitänyt minäkin. Enkä ole onnistunut löytämään kuin yhden vouvaavan 'Se Jokin' kasetin.
Mutta tältä tuplalta ne rajuimmat biisit Lealta löytyvät. Ja Anttilan ale-laarista petomaiseen €6.66 hintaan.

tero kirjoitti...

Tein tän kokoelman kirjastosta lainattuani sellasen Lean tuplakasetin, jolla on Se Jokin ja Vuosikertaa -levyt.

Kannetkin tähän kasettiin aion väsätä.

Tässä aleta mp-kolmosten kanssa kuulkaa ollenkaan pelaamaan. :x

Rolf Jacksen kirjoitti...

:D
Oikein.

Tästä cd:stä voisi väsätä kassun, mistä skippaa oikeasti turhat biisit veke.