tiistai 31. toukokuuta 2011

The Third Man Theme - Anton Karas 1949Tämä tuli mieleen tämän päivän tapahtumasta, kun kaupunginosan 'kyläkahvilan' päättäjäisissä paikalla ollut pappa lainasi esiintyjän kitaraa. Harmaahapsinen ukko pläjäytti yhtäkkiä ja ulkomuistista erittäin taitavat jazz-versiot monesta 50-60-luvun nuottikirjan biisistä. Tätä kappaletta kysyin ja hän soittikin biisin alun erittäin pätevästi.

Kappale on jazzkitara-standardi, mutta alkuperäinen Anton Karasin klassikko-elokuvaan soittama tunnari on soitettu zither-nimisellä kielisoittimella. Soitinta on sivuttu aikaisemmassa autoharppu-kirjoituksessa. Zither on siis hivenen kantelemainen (itäinen) keski-Eurooppalainen soitin. Karas itse oli tähän asti ollut tuntematon kahvilasoittaja sodanjälkeisessä Wienissä.

Kappaleesta tuli valtava hitti Yhdysvalloissa ja läntisessä Euroopassa. Se julkaistiin singlenä, sekä myöhemmin myös pitkäsoittona. Karas nousi haluttujen esiintyjien joukkoon, esiintyen kuninkaallisille ja ylellisille yleisöille pitkin sodan jälkeistä Eurooppaa. Anton Karas ei kuitenkaan viihtynyt kovin hyvin tässä uudessa suosiossa. Hän siirtyi pitämään omaa viinitupaansa ja soittamaan kotikaupunkinsa yleisölle.

Sanomattakin on selvää, että kappale nosti myös zither-soittimen myynnin uusiin lukemiin.

Ei kommentteja: