Bobby Aro (syntymävuodesta ei löydy tietoja, kuoli 1996) oli toisen polven amerikansuomalainen, joka toimi radio-juontajana ja esiintyvänä artistina. Poiketen ensimmäisen polven siirtolaisartisteista, jotka vetivät suomeksi, Bobby veti biiseissään fing-lishia ja tankeroa. Toki levyn moni biisi on osittain tai kokonaan suomeksi, mutta kieli on selvästi jo kadottanut kosketuksen oikeaan suomenkieleen.
Kirjoittelin jokin aika sitten tankerosta ja siihen liittyvästä huonosta itsetunnosta. Ehkä liian monen vuoden opiskelu, opettajien henkinen kiusa ja vaatimustaso pistää meidät vaatimaan itseltämme liian tarkkaa kielitaitoa. Bobbya se ei haitannut. Välillä mieleen hiipii 'jaa' tokaisuineen Fargo-elokuva.
Bobby Aro syntyi siis pohjois-Minnesotaan, jossa hän asui myöhemminkin. Suoritettuaan asepalveluksen laivastossa Bobby meni Chigagoon radio-opistoon josta tuli hänen elämänsä pääammatti samaan aikaan radio-hommien kanssa alkoi esiintyminen ja ensimmäinen levytys julkaistiin vuonna 1957, legendan mukaan se äänitettiin hänen saunassaan.
Kapakka in the kaupunki sisältää Aron seiskatuumaiset ja live-nauhoituksen hoolissa (hall), joita Tapio Rautavaarakin kiersi 60-luvun alussa. Nyt nuo paikat ovat hiljenneet ja fing-lishkin tuossa muodossaan katoamassa.
Materiaali koostuu Aron 'omista' sävellyksistä ja suomalaisista ikivihreistä, kuten onomatopoeettisesti suomeksi vedetystä Kulkurin valssista (tässä toki englanninkielinen puheosuus). Laulun ja puheen magia on ihmeellinen, sillä hivenen heiluvalla kielellä vedetty tavara on yllättävän vangitsevaa. Englanninkielinen lausunta taas suomalaiselle selkeää, jota maustetaan suomenkielisillä lainasanoilla. Repertuaarin teema on pienoinen humoristisuus ja kuplettimaisuus. Esiintyvän laulajan tehtävä oli tuohon aikaan viihdyttää, eikä kommentoida ympäristöään - ainakaan yltiönegatiivisesti.
Levytykset koottiin ensimmäisen kerran yhdelle levylle 1979 ja Bobby Aro kävi Suomessakin esiintymäässä 1980 taustabändinä soitti Vanha isäntä. Fennica-records (levykauppa) teki kulttuurityön uudelleenjulkaistessa levyn cd-muodossa 2008.
Levyä kuunnellessa tekisi mieli tehdä visiitti ekan kerran elämässä äiskän Minnesotan serkun luokse. Osaa kuulemma suomea, kun vanhemmat puhuivat kotona. Eivät kuulemma oppineet ikinä kunnolla englantia, vaan vetivät suomeksi ja fing-lishiksi.
Sitten
muistan, että sen mies on kylän entinen sheriffi, koko porukka
uskovaisia, republikaaneja ja asuvat 350 kilometrin päässä
Minneapoliksesta keskellä metsää. Tosin siellähän Bobbykin taisi asua.
Eläköön elämä – Sonja Lumme ja monipuolinen ura musiikin maailmassa
15 tuntia sitten
2 kommenttia:
Word. Lisään Bobby Aro Memorial Highwayn: http://www.flickr.com/photos/18171644@N03/5725023452/
Heh. Bobby oli vissiin jonkun verran kuuluisampikin tuolla kotiseudullaan. Ton tien nimeämisen sai vissiin jo ennen kuolemaansa.
Lähetä kommentti