torstai 17. syyskuuta 2015

The Orb - A Huge Ever Growing Pulsating Brain That Rules From The Centre Of The Ultraworld (Peel Session) 1989(Loving You) loppuosalla varustettu versio on ambient-housen pioneeriyhtye The Orbin legendaarisen edesmenneen radio-dj John Peelin sessioissa koostama versio vuonna 1989 ensimmäisen kerran cd-singlenä julkaistusta parinkymmenen minuutin eepoksestaan. Teoksen kolmas versio päättää taas yhtyeen vuoden 1991 albumin 'Adventures Beyond Ultraworldin'.

Teos on merkitty Pattersonin ja samplejen säveltäjien lisäksi Jimmy Cautyn nimiin, jonka kanssa Dr. Patterson siis perusti Orbin muutamaa vuotta aikaisemmin. Ja Cautyhan taas on tunnetumpi KLF:n toisena osapuolena. A Huge Ever Groving.. ammentaakin pitkälti samoista lähteistä, kuin edellämainitun duon 'Chill Out'-levy, joka oli täällä Levyhyllyssä pyörimässä viime kesänä. Kappale on koottu erinäisistä palasista (Alex Pattersonilla on käsien motoriikkaa haittaava sairaus, joka on käytännössä estänyt häneltä minkään soittiminen soittamaanoppimisen), joista kukonkeikaisut ja muut ovat tuttua juttua KLF:n chillailulevyn puolelta. Loppusämplet ovat BBC:n luontodokumenteista, sci-fi ohjelmista, Pink Floydin kitaroinnista ja syntetisaattorin soundipankista. Vokaalipätkät ovat Minnie Ripertonin ja Grace Jonesin levyiltä, joista ensinmainittu jouduttiin osasta sinkkuversioita poistamaan luparikkomuksen takia.
19-minuuttinen sinkku nousi pituudestaan huolimatta brittien sinkkulistan top100:n häntäsijoille - homma joka vedettiin myöhemmällä 'Blue Roomilla' sinkun pituuden ja listasijoituksen kanssa vielä kovempiin lukuihin.

Peel-sessioiden versio poikkeaa jonkin verran pitkäsoitolle päätyneestä versiosta, vaikka samoja palasia ja elementtejä niissä kierrätetään. Linnunlaulut nousevat pintaan vähän eri kohdissa ja Peeli-versiossa staccato-basso kiemurtelee esiin ehkä useammin. Basaribiitti nakuttaa toisinaan, mutta kappaleen perusrytmi luottaa enemmän 70-luvun puolenvälin Tangerine Dream-tyyliseen bassosekvenssiin. Toki tempoa on kiihdytetty 90-luvulle ja mukaan heitetty syvää dub-maustetta. Musiikki lainehtii puolelta toiselle ja monotonisen, mutta hypnoottisen syntikkasämplen rinnalle nouseva lintujen sirkutus nostaa silmille kuvan kiertoradalla leijuvasta kasvihuoneavaruuslaboratoriosta.

Ei kommentteja: