keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Spacemen 3 - DJ Tones EP 2008

Jason Piercen ja Peter Kemberin (aka Sonic Boom) Spacemen 3 oli 80-luvun kulttiyhtye, joka piti monotonisen psykedelian alá Velvetit, Stooges, MC5, Silver Apples lippua ylhäällä silloin, kun indien ja valtavirran tuulet olivat toisenlaisia. Kaksikon lisäksi mukana oli alati vaihtuvaa miehistöä ja yhtyeen lopulta noustessa neljänkymmenen hengen saleista kohti tavallisen musiikkilehdistön artikkeleita, se hajosi Piercen ja Kemberin välirikkoon, joka on jatkunut tähän päivään asti.

Yhtyeessä soittaneiden jäsentenkin "spin-off" bändit ovat monin osin kiinnostavia, mutta pääkaksikko operoi 90-luvulta lähtien omissa yhtyeissään, joista Piercen Spiritualized pääsi nauttimaan kohtuullista suosiotakin. Peter Kember taas operoi enemmän kulttimusiikin puolella yhtyeensä Spectrum, sekä kokeellisen E.A.R.in kautta. Mies heittää myös soolokeikkaa ja oli viime kesänä Turun H2Ö-festareilla. Piercen myöhempää uraa ovat värittäneet terveydelliset ongelmat, mutta Kember on yllättäen petrannut viime vuosina ja toiminut profiilikkaana tuottajana uuden sukupolven poppsykedeliabändien, kuten MGMT:n ja Panda Bearin kanssa.

Spacemen 3 julkaisi olemassolonsa aikana kasan levyjä ja bootleggeja, jotka ajan kuluessa ovat hautautuneet vaikeammin saataviksi vanhojen fanien levyhyllyihin. Tämän DJ Tonesin tarkoitus on varmaan ollut tarjota vuonna 2008 uudelle polvelle mahdollisuuden tutustua yhtyeen musiikkiin. Sen julkaisi Space Age Reocords, jonka kataloogissa näkyy olevan Sonic Boomin omia projekteja, sekä kasa Spacemen uusintoja ja Acid Mothers Templen uusiopsykedeliaa. Kuinka virallista tämä kaikki on, jää kysymykseksi, mutta toisaalta Spacemen 3 julkaisi omat levynsäkin käppäisillä indie-merkeillä, joiden sopimuksissa ei todennäköisesti luovuttu omasta sielusta, musiikista ja oikeuksista.

Kuka levyn on koonnutkin (veikkaan Kemberiä..), niin sen kuratoiminen on onnistunut. Mini-LP/EP pitää sisällään aiemmin julkaisemattomia versioita yhtyeen tutuista tai seuraavissa bändeissä toteutetuista kappaleista. Levy alkaa Spacemen 3 versiolla kappaleesta 'These Blues', jonka Pierce levytti sitten Spiritualizedin kanssa. Red Krayola-coveri 'Transparent Radiation' on tällä levyllä eri versio, kuin yhtyeen aiemmin julkaisema. Puolitoistaminuuttinen pedaalitesti 'Modulated Tones' on turha välisoitto. 'I Love You' on taas miksaus, jota jaettiin 50 kpl promolevyinä Recurringin aikoihin. Levyn päättää liki yhdensänminuuttinen drone 'Ecstasy Symphony', joka soittaa syntikkapädejä flangerin läpi ja kilisee kristallimaisesti. Kuuntelin biisin eilen autoillessa varmaan viisi kertaa putkeen, samaan aikaan aurinko laski ja metsä- ja puut olivat ympärillä peittyneinä jääkiteisiin. Sitten oli pakko vaihtaa musaa, kun meinasin nukahtaa rattiin.

Levystä on otettu "vain" 2000 kappaleen painos, cd ja vinyyliversiona, mikä kertoo kuinka kulttiyhtye Spacemen 3 edelleenkin on. Oma cd-versio pitää sisällään vain pahvikotelon ilman mitään tarkempia tietoja. Faneille ei mikään turha ostos.

Ei kommentteja: