lauantai 30. maaliskuuta 2019

Ode to Marilyn - V/A 1974

Elektronisen musiikin levytyksiä 70-luvun Suomesta ei jäänyt ihan hirveän paljon. Jos poistaa joukosta Esa Kotilaisen yksinäisen klassikon 'Ajatuslapsen' ja 60-luvulla tapahtuneen, mutta 2010-luvulla julkaistun 'Sähköshokki-illan' ja Vanhan valtauksessa tapahtuneen ja YLE:lle dokumentoidun Kurenniemen laitteisiin perustuvan 'Sähkökvartetin', niin oikeastaan kaikki muu taidettiin äänittää ja dokumentoida Yleisradion vuodesta 1972 2000-luvun taitteeseen toimineessa kokeilustudiossa.

Scandia-levymerkki reagoi aikansa edistyneeseen ilmapiiriin julkaisemalla tämän vuonna 1973 äänitetyn, mutta lähteestä riippuen 1974 tai 75 ulostulleen albumin. Nopeasti kuvaillen levy on aikansa kokeellisten jatsareitten (Vesala, Hauta-aho, Helasvuo & Sermilä) ja kokeilustudion Antero Honkasen yhteistyö, joka menee niputettuna "kokeellisen musiikin" alle. Kokonaisuus on jatsin ja elektronisten äänten yhdistelmä, joka on hyvin kuvittavaa ääntä. Levyn ainoasta ihmisäänestä ja vokalismista vastaa sopraano Pirkko Tikka, jonka lauluääntä syntetisoidaan myös vahvasti. Kyseinen osuus perustuu käännökselle Marilyn Monroen runosta 'A Doll's Cry'.

Levyhyllyssä on aiemmin käsitelty samaisessa studiossa tehtyä kokoelmaa 'Suomalaista elektroakustista musiikkia' vuodelta 1978. Siihen verrattuna 'Ode to Marilyn' on napakampi kokonaisuus, joka kuulostelee ja jäljittelee aikansa elektronista ja elektorakustista musiikkia laajemmin, myös kaupalliselta puolelta tuoden välillä selkeitä viittauksia Pink Floyd-tyyliseen huminaan. Antero Honkanen on krediiteissä merkitty useamman pätkän säveltäjäksi, Edward Vesalan, Teppo Hauta-ahon ja Jarmo Sermilän saaden omat teoksensa. Kappaleet/ääniteokset ovat nimetty yön ja unien mukaan ja niitä yhdistää tietynlainen "sulkeutuneisuus" ja myös drone-henkisyys. Syntikka- ja nauhapörinää löytyy kilinänä ja kalinan ja muun sekaan mukavan paljon.

Tykkäsin tästä. Kuulematta on edelleenkin niin ikään Svart-Recordsin uudelleenjulkaisema 'Reidarin sähköiset kuvat' teos, josta on tälläkin levyllä elektronisista äänistä vastuussa olevan Antero Honkasen lisäksi Åke Andersson.

3 kommenttia:

Sus' kirjoitti...

Aioin ilmoittaa Saarelan Kärpästen juhlta vaan sekin on kasaria jo -82. Löysin muuten tänään kuuneltavaksi ihan uuden (hih) suomalaisen progen eli Kaamos-yhtyeen Deeds and talks-levyn. Oikein hyvää pörinää, tahtijaot on kyllä niin progee kuin vain voi olla.

Diggaan blogiasi, alan vakioseuraajaksi, hyvää juttua vähän marginaalimmasta materiaalista.

Jorma Riihikoski kirjoitti...

Joo kiva blogi ja asiallista erilasta musaa esillä. Tämä on mullakin ja myös tuo Reidarin unelmat, kun ne on saatu alesta Svartin kaupasta. Digaatteko muuten vaikka Cabaret Voltaisen tapaisesta rockin ja kokeellisen miksistä.

Rolf Jacksen kirjoitti...

CV ihan hyvä pieninä annoksina. Sehän on aika haastavaa.