Luin tätä blogikirjoitusta ja tunnistin samoja ohjelmia ja muistoja, joita ajettiin 90-luvulla sukupolvemme mieliin. Kymmenessä vuodessa tosiaan kollektiiviset kokemukset ja vhs:än nauhoitusnappi ovat vaihtuneet viiteen sekuntiin, youtubeen ja ehkä joidenkin musiikkiboardien suosituksiin. Eihän nuori voi enää tietää kenelle sedälle antaa rahansa. Tosin mitään rahaahan ei edes tarvitse antaa, senkun lataa tai warettaa ilmaiseksi netistä.
MTV:llä oli tosiaan hetkensä ja ohjelmansa, sekä muutama teini-ikäisen katsojan mielestä söpö juontaja. Oma suosikkini oli 'vaihtoehtotytön' (mitä ikinä tarkoittaakaan!) näköinen Pip Dawn.
Palataan kuitenkin muutama vuosi taaksepäin, jolloin MTV3 (jota ei tule sotkea kansainväliseen MTV:hen) halusi luoda mainospaikkoja nuorisolle suunnattaville tuotteille ja perusti oman nuortenohjelman.
Kansalliset nuorison musiikkiohjelmat loistavat tälläkin hetkellä melkein täysin poissaolollaan. Yrittäjiä on ollut kaupallisella ja verorahoitteisella puolella, mutta jatkuvuus on Jyrkiä lukuunottamatta ollut aika heikkoa. Jyrkin tapauksessa voi jatkuvuuden tarpeellisuudesta olla montaa mieltä.
Itse olin Jyrkin aloittaessa kaksikymppinen ja hivenen jo kohdeikäryhmän ulkopuolella. Silti musiikinystävänä ei voinut olla odottamatta ohjelmaa, jossa näytetään ja soitetaan musiikkia. Jo ensimmäinen ohjelma näytti valitettavasti mistä on kyse. Amatöörimaisesti toimitettua paskan lista- ja listalle haluttavan musiikin soittamista.
Joku toteaa, että olihan legendaarinen Moon-TV:kin amatöörimaisesti toimitettua. Niin olikin, mutta jos muu sisältö on hyvää tai edes mielenkiintoista, se kääntyy voitoksi. Jyrkin kohdalla ei näin ollut, vaan estradille marssitettiin jotain voideltuja levy-yhtiön artisteja, Suomi Finland Perkeleen stadihevibändejä ja kaiken kruunasivat mitään mistään tietämättömät epäkatu-uskottavat juontajat joiden suurimpia myöhempiä meriittejä ovat olleet kaupunginvaltuuston jäsenyydet kokoomuksen listoilta. Hommaa yritettiin paikkailla ottamalla mukaan myös vanhempia kettuja, mutta jos sisältö on mitä on, ei se ohjelmaa pelasta.
Ohjelma saastutti ja toimi ponnahduslautana monelle katsojia myöhemmin pitkään vaivanneelle juontajalle. Muistan muun muassa erään myöhemmän 'Suomen Jay Lenon' haastatelleen Tehosekoitin yhtyettä, pystyen vain vaivoin peittelemään halveksuntansa.
Tiivistettynä; Ei mitään oikeasti toimitettua sisältöä, vaan köyhän teinin versio MTV:n ohjelmista. Jos jotain positiivista asiasta hakee, niin ohjelma näytti suomalaisia musiiki-videoita.
Lainaan seuraavan suoraan wikipediasta:
"Jyrkin rinnalle syntyi tanssimusiikin erikoislähetys Jyrki Electric Circus, yhteen artistiin kerrallaan keskittynyt Intimate & Interactive, videolista Jyrki Countdown, ulkomaisia artistihaastatteluja sisältänyt Jyrki Spotlight, vanhempia musiikkivideoita ja haastatteluja esittänyt Jyrki+, elokuviin keskittynyt Jyrki Goes Movies sekä livemusiikkia esittänyt Live@Jyrki. Myös perinteikkään rockin SM-kilpailun nimeksi vaihdettiin "Jyrki Hit Challenge". Jyrki Video Awards -juhla puolestaan palkitsi vuosina 1997–2001 vuoden parhaita musiikintekijöitä ja musiikkivideoita."
"Kriitikko Marko Ahonen kirjoitti sanomalehti Keskisuomalaisessa, että Jyrki pilaa nuorison maineen antamalla sellaisen kuvan, että "kaikki nuoret ovat pinnallisia ihmisiä, joita kiinnostaa vain listamusiikki ja muoti"."
Ehkä on tosiaan parempikin, että nykyisin tällaiset kollektiiviset kokemukset puuttuvat.
Eläköön elämä – Sonja Lumme ja monipuolinen ura musiikin maailmassa
14 tuntia sitten
1 kommentti:
Tämän ohjelman näyttämät The Offspringit, Metallicat ja muut olivat puberteettiin ennättäneelle pojankoltiaiselle kova kokemus, ja ne loivat pohjaa myöhemmälle musiikinkuuntelulle. Tosin Jyrkin näyttämisen aikoihin minulla olikin lyhytkestoiset Limp Bizkit- ja Eminem -diggailukaudet kun en paremmasta tiennyt.
Itse ohjelmaa ja sen huimia kamera-ajoja en kaipaa, mutta sen luoma tyhjiö olisi hyvä täyttää.
Lähetä kommentti