sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

The Akron Compilation - V/A 1978

Yhdysvaltojen Ohiossa sijaitsevaa Akronia on sivuttu tässä blogissa ohimennen muutamaankin kertaan. Syy on siinä, että se suuremman lähikaupunkinsa Clevelandin kanssa tuotti 70-luvulla aika monta omintakeista yhtyettä.
Pari näistä pääsi nauttimaan suurempaakin suosiota, mutta Cleveland/Akron olivat enemmän kulttitason artistien kotipaikkoja, eivät aikansa musiikillisia Liverpooleja tai Seattleja. Sinänsä harmillisesti.

Akron on edelleen Yhdysvaltainen 'kumipääkaupunki' ja siellä sijaitsee vielä jokunen autojen renkaita valmistava laitos. Parinsadantuhannen asukkaan kaupungin väestö laski samalla radikaalilla ja myöhemmin vääjäämättömällä tahdilla, kuin teollisuus poistui alueelta.

Akronin kuuluisin bändi tältä ajalta on tietenkin Devo, joka tässä vaiheessa kolkutteli kansallisen megasuosion ovia (avaamatta niitä koskaan täysin). Devoa ei kuitenkaan tältä englantilaisen Stiff-Recordsin kokoelmalta löydy, vaan yhtyeet ovat maakuntatason bändejä ulottuen Rubber City Rebelsin kaltaisista pioneereista The Waitressien tyylisiin puolittain läpilyöneisiin yhtyeisiin ja Jane Aire & The Belvederesin tyylisiin power-pop yhtyeisiin. Levyn bändit ovat korkeaoktaanisia The Bizarrosia ja RCR:ää lukuunottamatta enemmän sellaista taiteellisempaa uutta aaltoa ulottuen pisimmillään Chi Pigin tyyliseen tyttöartsyilyyn.

'The Akron Compilation' on 'Cleveland Confidental' kokoelman kanssa mainio listaus mielenkiintoista kamaa 70-luvun taitteen punkin takamailta. Alkuperäisen vinyylin mukana tuli raaputustarra, josta sai sormiinsa auton renkaiden kumin lemun.

1 kommentti:

Jalmari Helle kirjoitti...

Ostin älpeen viime talvena Kane Recordsin loppuunmyynnistä. Vinkeä vihreä vinyyli oli vielä muoveissa, mutta legendaarista haisteluliitettä ei valitettavasti löytynyt. Kane harrastaa edelleen nettimyyntiä, joten kiinnostuneiden kannattaa kysellä www.kane.fi