lauantai 21. joulukuuta 2013

Darkthrone - The Underground Resistance 2013

Darkthrone oli yksi niistä norjalaisista yhtyeistä, jotka loivat aika pitkälti 90-luvun alun blackmetallin rakennepiirustukset. Jo vuonna 1987 aloittanut Darkthrone soitti uransa alussa deathmetallia, mutta siirtyi vuoden 1991 paikkeilla Bathoryn ja Celtic Frostin innoittamaan suuntaan ja julkaisi seuraavan parin vuoden aikana kolmikon levyjä, jotka luetaan bm:n kulmakiviin. Vuonna 1994 ilmestyneen 'Transilvanian Hungerin' jälkeen Darkthrone tai siis kaksikko Fenriz ja Nocturno Culto eivät jääneet hautaan makaamaan, vaan seuraava levy 'Panzerfaust' oli jo selkeä irtiotto aikansa blackmetal soundista ja menosta.

Sama meno on jatkunut kiihtyvällä tahdilla ja 2000-luvulla bändi ajautui entisten fanien silmissä liian kauas lähtökohdistaan mustan metallin kanssa yhtyeen levyjen ollessa crustpunk vaikutteisia. En ole DT:n 2000-luvun niin sanottuihin 'punk-levyihin' hirveän tarkasti tutustunut, mutta olettaisin pitäväni niistä.

Kuten yllä sanottu, kaksikko on ajautunut kauas bm:stä ja paluuta niille juurille tai kuopille tuskin tulee olemaan enään missään vaiheessa. Underground Resistance on kuitenkin DT:n osalta poistuminen punk-menosta ja puoliksi Fenrizin ja Culton säveltämät kappaleet nojaavat sinne 80-luvun hevin perinteisiin. Riffit ovat enemmän thrash- ja speedmetalpohjaisia ja Nocturnon laulu tuo teatraalisuudessa välillä mieleen King Diamondin. Onneksi riffit ovat roskishenkisiä ja menon puolella on vielä ripaus sitä punkin henkeä.

Jotain kaksikon taidoista kertonee se, että olen innostunut bändistä ja tyyppien menosta enemmänkin näin vuonna 2013. Fenriz ja Culto ovat selkeästi taitavia ja näkemyksellisiä muusikoita, jotka osaavat pastissin sijasta tehdä ihan omannäköistä kamaa lisäämällä keitokseen vuosien varrella olleita vaikutteitaan. Bm:stä löytyy kourallinen muitakin, jotka ovat alkuaikojen jälkeen niin sanotusti kasvaneet musiikillisesti, mutta säilyttäneet samalla kulmansa. En ole varma, onko Underground Resistance ainoa tänä vuonna hankkimani hevilevy, mutta se on sellainen, että tällä saisi tyydytettyä koko vuoden hevitarpeen.

Ei kommentteja: