tiistai 3. toukokuuta 2016

Drones 12 - V/A 2016

Nostan tämän tapojeni vastaisesti Levyhyllyyn, vaikka tällä nauhoitteella on mukana myös omaa kontribuutiotani.

Drones 12 on Ilpo Nummisen koostama kokoelmakasetti, jonka idea oli tehdä musiikillinen kiertoppiirros (siis samaan tyyliin, kuin lapsena missä joku piirsi hahmolle pään, toinen jalan ja niin edelleen), jossa jokainen osallistuja lähettää oman teoksensa, jotka Numminen sitten liitti yhtyeen. Sääntönä oli, että teos saa olla alle viiden minuutin pituinen, kukaan ei kuule toistensa teosta etukäteen (eikä pääosin edes tiennyt ketä oli mukana) plus ääniteoksen piti olla drone.

Drone musiikkiterminä tarkoittaa siis joko yksiäänistä, tai toistuvaa sointua käyttävää musiikkia. Klassisen musiikin puolella voidaan puhua joskus bordunaäänestä, mutta käyttäkäämme tässä yhteydessä sanaa: surina.

Oikeastaan ajatus erilaisten ja tyylisten surinoiden liittämisestä peräkkäin ei kuulosta paperilla ihan varmalta peliltä. Myös kaikki kasetin 12 droneakin poikkeavat lopulta yllättävänkin paljon toisistaan. Mutta aina välillä kannattaa ottaa riskejä.

Numminen on leikellyt teokset noin kahden minuutin pätkiksi ja laittanut ne (harkinnan mukaiseen?) järjestykseen. Oikeastaan kasetin liukuminen äänestä/äänimaisemasta toiseen toimii yllättävän hyvin ja juuri se leikkaa/liimaa viba potkaisee koko ääniteoksen henkiin. Pariminuuttiset ovat myös ajallisesti passeleita, vaihtojen tullessa nopeasti, mutta samalla taas soittoaika riittää yleensä tällaisen kaman vaatimaan "lämmittelyyn", eli että homma ottaa mukaansa sinne hypnoottiseen tai monotoniseen jumittamiseen. Tai siis toimii. No, tämä taas kerran opettaa, että omien epäilysten kanssa voi olla väärässä. Voisi siis sanoa, että homma tuntuu olevan enemmän kokonaisteos, kuin osiensa summa; eli 12 kappaletta peräjälkeen liitettyjä ääniteoksia. Eli jos nyt yrittäisi tiivistää, tässä sotketaan tyylilajin yleensä (kestoltaan) pidempää kaavaa leikkaamalla se lyhyemmiksi pätkiksi, jolloin muodostuu uusi teos. Toistanko saman asian vielä kolmannen kerran? :D

Tyylillisesti dronet vaihtelevat silkan kohinan, tai varoitusäänen ohella koko akustisen pianon rekisterillä tykittämiseen. Oma osuuteni kuuluu omassa korvassa teoksen "romanttisempaan" puoleen, samoin esimerkiksi koostaja Nummisen  ja J.K:n kosmista, tai hengellistä musiikkia muistuttavat pätkät. 'drone2' toistaa kaksi minuuttia kolmen äänen sekvenssiä pöytä-analogisella syntetisaattorilla ja takana toinen syntikka soittaa välillä paksua, narisevaa ääntä. Ollaan sirinän sijasta ehkä lähempänä hmm... formaalia... hmm.. musiikkia. Tai ainakin tunnetiloja, joita sellainen herättää.

Kasettia kuunneltiin myös toisenlaisessa ympäristössä, eli pihahommissa kärrätessä kuutiokaupalla multaa kasvimaalle. Kassu oli soimassa autotallissa olevassa mankassa, josta se kuului suoraan multakasalle, josta haettiin kottikärryihin täydennystä. Se sopi monotonisen työskentelyn taustalle mainiosti, säilyttäen vielä yllätysmomentin, oliko uutta lastia hakiessa jo tunnelma tai äänimaisema muuttunut tässä välissä.

Itse kasettipaketti on tyylillä taitettu valkeaan kartonkiin, jossa esittäjätiedot on lyöty kirjoituskoneella kanteen. Jokainen osallistuja sai oman kopionsa, jonka lisäksi paitapes myy kai näitä vielä. Todellinen kvlt-julkaisu, joka keikkuu idealtaan osallistujille lahjoitetun keräilykappaleen ja musiikkijulkaisun välillä.
Numminen oli mukana myös viime vuonna tehdyssä VUOSI-kasettijulkaisussa, jossa neljä eri artistia julkaisi sarjan kuukausittaisia kasettiteoksia. 12 kappaletta muuten niitäkin.

Side1 
1 Ilpo Numminen [Invitation] 
2 J. K. [Prekessio] 
3 Pahat Kengät [Output 1-2] 
4 Rolf Jacksen [Drone1] 
5 Taneli Viljanen [Untitled] 
6 Ilkka Vekka [Untitled] 

Side2 
1 Antti Tolvi [Siemen] 
2 Ville Sahlakari [Otamadrone 2] 
3 Olli Aarni [Jäätynyt Lätäkkö] 
4 Uton [Käänne] 
5 TG33 - C & F [1532 Steps] 
6 Tommi Keränen [Untitled] 

Ei kommentteja: