maanantai 4. lokakuuta 2010

Where the Pyramid Meets the Eye: A Tribute to Roky Erickson (V/A) 1990

Tribuuttilevyt ovat yleensä aika huonoja. Mitä erikoisempi artisti, sitä tuntemattomammat ja huonommat yhtyeet versioivat hänen kappaleitaan. 90-luvulla tuli kuitenkin pari asiallista tribuuttia, joista R.E.M itse asiassa esiintyy kummallakin. Toinen on siis Leonard Cohen tribuutti 'I'm Your Man'.

Roky Erickson ei varmaankaan tässä blogissa vieraileville juuri esittelyjä kaipaa. 13th Floor Elevatorsissa ja mielenterveydellisten ongelmien pätkimällä soolouralla on syntynyt suuri määrä hienoja lauluja skaalan ulottuessa hauraista balladeista harhaista symboliikkaa pursuaviin hard-rockkeihin.

Where the.. sisältää toki niitä tuntemattomia pikkubändejäkin, mutta levyn avaa esim. tuohon aikaan megakuuluisa ZZ Top. Yhtyeellä on tosin omat juurensakin alunperin teksasilaisessa happo-rockissa, vaikka sitä ei moni tiedä. Levyn kohokohdiksi nousee Primal Screamin luenta 'Slip Inside This Housesta' ja tuon ajan college-rockin suuruus Bongwater, joka tekee levyn komeimman version esittämällä surullisen 'You Don't Love Me Yetin'. Myös Butthole Surfersin 'Earthquake' jyrää melkeimpä hurjemmin kuin alkuperäinen. Julian Cope, R.E.M, Jesus and the Mary Chain jne. Hyvä levy.

Ei kommentteja: