Klaus Schulzen neljäs soololevy omaa hämmentävän kansitaiteen lisäksi paljon spekulaatioita sen äänitysajankohdasta.
Brain-levymerkin alla julkaistusta Picture Musicista on usein puhuttu Schulzen ensimmäisenä kokonaan elektronisilla (kosketin)soittimilla tehtynä levynä. Tämä johtui alunperin siitä, että taiteilija itse muisti äänittäneensä levyn jo vuonna 1973 ja kaksi sitä ennen tehtyä levyä sisältävät kuitenkin ns. perinteisiä kosketinsoittimia.
Johtuen hänen 70-luvun alun usvaisista vuosista, muistikuva on kuitenkin ollut todennäköisesti väärä, sillä Schulzen henkilökohtainen historioitsija(!) Klaus D. Müller on selvittänyt päiväkirjamerkinnöistä, että levyllä käytetty EMS VCS 3 syntetisaattori on hankittu vasta kesällä 1974, joten Picture Music on äänitetty myös edeltäjänsä Blackdancen jälkeen kesällä 1974 ollen hänen neljäs soololevynsä. Mielenkiintoista eikö totta!
Saksalaisen täsmällisen selvityksen jälkeen itse levyyn; Picture Music koostuu 70-luvun alun tyyliin kahdesta kaksikymmentäminuuttisesta kappaleesta levyn kummallakin puolella. Cd-uudelleenjulkaisuun on saatu mukaan myös Ranskassa äänitetty live-veto "C'est pas la même chose", joka on käytännössä sama kuin levyn avausbiisi, mutta ilman vilnyyliajan pituusrajoitusta (33 minuuttinen).
Avausbiisi Totem perustuu ARP-syntetisaattorin pulputuksella tehtyyn rytmiin, jota on vuosikymmenten ajan ryöstöviljelty muunmuassa The Orbinkin suoraan pöllimänä. Siihen päälle kosketin maalailua ja hypnoottinen 23-minuuttia ei päästä otteestaan. Olisiko kaikkien aikojen kosminen kappale?
Kakkospuolen Mental Door esittelee syntetisaattori padeja ja melkein ärsyttävän leadin, johon maestro soittaa vielä rumpuja päälle. Tämä on ainoa kerta, kun jo Tangerine Dreamissä ja Ash Ra Tempelissä rumpuja vyöryttänyt Schulze soittaa soololevyllään itse rumpuja. Vaikka elävää rumpalia on käytetty myöhemminkin runsaasti.
Viimeisenä knoppitietona mainitaan vielä, että varta vasten häntä varten tehty phaseri kadottaa levyn monoversiossa yhden soittimen kokonaan, sillä se pyöri tarkalleen vinyylin nopeudella. Levyn liitteeksi hän laittoi alunperin tekstin 'Levyllä erikoissoitin monoversion kuuntelijoille". Kuivaa saksalaista huumoria!
Eläköön elämä – Sonja Lumme ja monipuolinen ura musiikin maailmassa
14 tuntia sitten
2 kommenttia:
Joskus on kerrottu, että Picture Music olisi äänitetty ennen Blackdancea, mutta että Klasulla ei ollut tuolloin levytyssopimusta minnekään, joten julkaisu tapahtui vasta sitten Blackdancen jälkeen. Tiedäpä sitten miten asiat oikeesti on, mutta mielestäni levyn soundimaailma sopisi ajallisesti paremmin Blackdancea ennen tehdyksi kuin sen jälkeen...
Yhtäkaikki, hyvä levy. Niinkuin melkein kaikki Schulzen levytykset.
Lähetä kommentti