torstai 30. joulukuuta 2010

Metal Urbain - Anarchy in Paris! 2004

Ranskalainen Metal Urbain vilahti jo vähän aikaa sitten Levyhyllyssä, mutta vasta nyt sain käsiini oikean fyysisen levyn.

1976 perustettu Metal Urbain kuului ranskalaisen punkin ensiaaltoon. Yhtyeen taustalla oli ollut muutamia lukio-bändejä, mutta jo kesällä 76 bändin musiikki oli sekoitus Robert Frippiä ja Metal Machine Musicia. Kesällä tehty Lontoon matka mullisti bändin ilmaisun saaden jatkoa syksyllä Pariisissa esiintyneestä Sex Pistolsista.

Jossain oikeamielisessä rinnakkaistodellisuudessa Metal Urbain lukeutuisi punkin ja jälkipunkin suuruuksien joukkoon, mutta tässä maailmassa yhtyeen ura jäi kouralliseksi vinyyliseiskoja ja kasettiäänityksiä loppuen bändin hajoamiseen 1980. Punkin ja jälkipunkin vaihtokauppaskenessä bändi teki kuitenkin jälkipolville suurimman vaikutuksen ajautumalla erään Steve Albinin käsiin, joka nyysi yhtyeen soundin viiteen kertaan kopioiduilta kaseteilta.

Ranskalaisilla ei ollut punkissa samanlaista isänmurhan painolastia, kuin englantilaisilla esikuvillaan, joten äkäisyydestään huolimatta Metal Urbain kuulostaa jännittävältä yhdistelmältä suoraa Hawkwind-syntetisaattoria, tajuttomia särökitaroita, julistavia sloganeita ja paskaa rumpukonetta. Brittipunk degeneroitui nopeasti kuitenkin känniseksi hard-rockiksi, mihin äärimmäisemmät ranskalaiset eivät sortuneet. En ole varma ovatko pariisin pojat ehtineet kuulla tässä vaiheessa Suicidea, mutta sama rivakalla nopeudella paukuttava Korg Minipops-rytmikone oli tarkoitettu hääkeikkojen ynnä muiden rytmitaustaksi. Toimii näin paremmin!

Anarkistien musta-punaiseen väriin pakattu Anarchy in Paris! niputtaa yhtyeen koko kapinataiteen yhteen levyyn. Jos tälläinen musiikki putoaa hanki tämä levy!

Ei kommentteja: