lauantai 21. syyskuuta 2013

Bob Dylan - Knocking on Heavens Door 1973Vuonna 1973 Bob Dylanin sen hetkinen ura oli tahallisesti tai tahattomasti aallonpohjassa. Mies oli julkaissut kaiketi levy-yhtiötä ärsyttääkseen käsittämätöntä soopaa ja sävelkynäkin tuntui totaalisen kuivuneelta. 

Valonpilkahduksen antoi Sam Peckinpachin 'Pat Garret ja Billy the Kid' elokuvaan (jossa Dylan myös näytteli sivuosaa) tehty tunnari 'Knocking on Heavens Door'. Elokuvassa 36-vuotias kantrilaulaja Kris Kristoffersson näyttelee 21-vuotiasta Billy the Kidiä ja hän myös antoi idean ohjaajalle Dylanista tunnarin säveltäjänä. Peckinbach ei tiettävästi ollut ikinä kuullut miehen musiikkia, mutta oli myyty kuultuaan tunnarin.

Selkeästi gospel-vaikutteinen kappale perustuu yksinkertaiselle soinnutukselle, jossa kertosäkeessä vaihdetaan vuorotteleva A7/C C-sointuun. Sanoituksessa kerrotaan tarinaa ampumiseen ja lainvalvontaan kyllästyneestä lainvalvojasta, mutta sanoitus on vuosien saatossa muuttunut niin Dylanin, kuin lukemattomien muiden esittämien versioiden kohdalla.

Soundtrackilta irroitettu sinkku (b-puolena turhanpäiväinen instrumentaali 'Turkey Chase') oli myös kaupallinen menestys nousten Billboardin listalla sijalle 12. Kappale on ollut Dylanin settien peruskamaa siitä lähtien ja kuten yllä jo lässytin, siitä on tehty aika helvetin monta cover-versiota. Omalle sukupolvelle tunnetuin niistä on tietenkin se Guns N´ Rosesien 'Use Your Illusionilta' löytyvä veto.

Ei kommentteja: