Tämä perkussiivinen soitin nousee aiemmin käsitellyn 'Live at Pompeiin' draamalliseksi huippukohdaksi Roger Watersin takoessa sitä Pompein amfiteatterissa. Tietenkin vielä vastavaloon kuvattuna.
Gongi soittimena on itämaista (kiinalaista) perua oleva lyömäsoitin, joka on nykyisin usein esimerkiksi sinfonia-yhtyeiden lyömäsoitin-arsenaalissa. Ei ole mikään ihme, että se löysi tiensä myös useiden 70-luvun edistyksellistä tai muuten vain suurieleistä musiikkia soittavien yhtyeiden rumpupatteristoon.
Levyillekin tämä lautasmammutti päätyi useamman kerran, kun tarvittiin mystinen lautaskumina-aloitus. Ja mikä on hienompi tapa päättää kappale, kuin pamauttaa viimeinen isku gongiin? Mielellään vielä niin, että samaan aikaan pamahtavat pyrot, tai vähintään nyt ainakin savupommi.
Urheilun puolella gongi yhdistetään etupäässä nyrkkeilyyn, jossa se ilmoittaa aina erän lopun. *Bong* Tyrmäys!. Gongi kuului tietenkin myös heviyhtyeiden kylmän sodan ajan kilpavarusteltuihin rumpusetteihin. Ihan sama käytettiinkö sitä edes, koska keskellä settiä riippuva jättilautanen nyt vain on helvetin visuaalisen näköinen.
Gongia on käytetty myös hyötykäytössä esimerkiksi urheilun ulkopuolellakin ihan oikeana merkinantovälineenä. Rockin väsähtäneessä mammuttisarjassa jättilautanen taas kuului Floydin lisäksi luonnollisesti Led Zeppelinin, The Whon ja Queenin (Roger Taylorilla on huhujen mukaan rockin ISOIN GONGI). Ja tietysti T.Rexin jättihitti Get It On (Bang a Gong). Miten viimeinen liittyy soittimeen? Yhtä paljon kuin Mike Oldfieldin 'Tubular Bells' tabulatuureihin.
Muistaakseni kotimaisella Circlelläkin oli jossain vaiheessa gongi. Tosin aika pieni.
Kassu Halonen – I have played rock’n’roll
4 minuuttia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti