torstai 10. maaliskuuta 2011

Kuusumun profeetta - Kukin Kaappiaan Selässään Kantaa 2001

Jösses sentään! Tämän julkaisusta alkaa olla tasan kymmenen vuotta!
Ensimmäisen kerran Mika Rätön vokalisointia kuullessa Radio Helsingistä oli sen harvinaisen hetken edessä, että mitä helvettiä? Vertailukohtia 'Vuosisadan vaihteessa' kappaleelle ei hirveästi ollut, vaikka levyn pehmeää folkkia yritettiin lehdissä laittaa Pekka Strengin villaviltin alle.

Bändi oli ennen tätä ensimmäistä suomenkielistä levytystä ollut jo pitkään olemassa, ja käsittääkseni pääosin Rätön ja tämän Circlessäkin soittaneen serkun Teemu Marjaluoman lapsi. On mukana tietysti myös Teemu Elokin. Entisiä Circle-jäseniä siis. Moon Fog Profecy nimellä äänitettyjä englanninkielisiä albumeja en ole kuullut, mutta huhujen mukaan ne eivät omaa bändin myöhempää lisäarvoa.

Circlestä poiketen Kuusumun kappaleet ovat pääosin ihan formaaleja. Tällä levyllä teki Rätön sielunmaisemaa/tajunnanvirtaa kuvaavien sanoitusten ja sähköpianon lisäksi vaikutuksen myös sen rikas akustinen tuotanto.

Levy nosti bändin samantien myös koko maan kattavaan kulttisuosioon palkiten parin levyn päästä yhtyeen jopa pienellä listamenestyksellä. Puhallinparilla terästetty yhtye kierteli suhteellisen ahkerasti Suomen kaupunkeja ja itsekin olen nähnyt heidät puolenkymmentä kertaa. Jo seuraavalla levyllä liikuttiin pois tämän levyn herkullisesta akustisesta tyylistä ja myöhemmät ovat omalla tavallaan ihan hyvää pompöösiä progea vanhankantaisilla raskailla elementeillä. Sitä on aivan varmasti kivempi soittaa keikoilla, mutta levyltä tätä kuuntelee mielummin.

Yhtyeen viimeiset keikkapäivitykset ovat parin vuoden takaa, joten bändi taitaa olla tällä hetkellä telakalla.

2 kommenttia:

bq kirjoitti...

Sen verran pitää korjata, että Kuusumussa soitti ja soittaa toki Mikko Elo, eikä suinkaan Teemu, joista jälkimmäinen on siis Circlen entinen kitaristi. (Yhdessähän he toki soittavat Teemu Elon Puhuvissa Eläimissä, jossa myös Rättö on mukana rumpalina.) Niin ja alkuperäinen englanninkielinen bändi oli nimeltään Moon Fog Prophet (ihan alunperin kai -Project), joitten levyihin kannattaa kyllä tutustua, erityisesti albumeihin Dim Dum Sing The Sun ja MERN3336 - A Mirror To The Marble-Coated Solar System, jos niitä nyt vielä jostain löytää.

Rolf Jacksen kirjoitti...

No niin, seison korjattuna!

Pitää tosiaan katsoa, jos noita jostain kirjastosta tai muualta saa.