torstai 3. maaliskuuta 2011

Punk ja yäk! - Boxi 2009

Olen monen monta kertaa visioinut boksista (jonka joku muu tietenkin tekee), joka olisi kotimainen vastine amerikkalaista proto-punkkia ja psykedeliaa käsittelevälle Nuggetsille. Tai edes Brittein saarta ja muuta maailmaa käsittelevälle heikommalle Nuggets II:selle.

Suomessa beat, 'psykedelia' ja proge olivat lopulta lähinnä varakkaiden lasten, tai suurten kaupunkien yliopisto-opiskelijoiden soittamaa musaa. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.
Näiden bändien ja ilmiöiden edesottamuksia on dokumentoitu kohtuullisen kattavasti 'Psychedelic Phinnland' kokoelmalla.

Ensimmäinen koko maata, tai ainakin nuorisoa koskenut musiikkiliike saapui maahan vasta punkin ja uuden aallon myötä. Suosikki tosin piti huolta, että osa nuorisosta soitti jotain väljähtänyttä tötterötukkamusaa. Bändien sosiaalinen taustakin käsitti tällä kertaa porukkaa amisjannuista lukio-nörtteihin. Ja runokirjapunkkareista suoranaisiin krimiksiin.

Kokoelma on Stupido-recordsin ihan vaivalla kasattu neljän cd:n boksi, jonka mukana tulee vielä aika karmeasti taitettu, mutta informatiivinen bookletti. Koostajan kommenttien lisäksi mukana on vielä tekijän, tai elossa olijan lyhyt kommentti kappaleesta.
Sinkkujen kulta-aikaahan punk oli. Monessa tapauksessa bändeille sopikin paremmin pari kappaletta, kuin täyspitkä levy. Levyllinen punkkia vaatii jo biisinkirjoitustaitoa ja musiikillista koukkua.

Boksin ensimmäinen levy on Hilseet ja muut kokoelmat kuulleelle tuttua huttua. Kakkoslevy jatkaa pikkaisen samasta pisteestä, mutta mukana on jo vähän tuntemattomampaakin kamaa. Kolmoslevy käsittelee sitten oikeaa kansallisaarrettamme; suomi-hc:ta. Ja ihan pätevästi. Neloslevyn 'yhden hitin ihmeet' ovatkin sitten yllättäen vähiten tunnettuja biisejä ainakin minulle.

Pätevä kokoelmahan tämä on. Mistään varsinaisesta Nuggetsista ei kuitenkaan ole kyse, sillä melkein kaikki bändit ovat jollain tasolla tunnettuja. Noh, ainakin punkin harrastajille. Eli mistään varsinaisista korttelibändeistä tai muusta kuriositeettiarvoltaan mielenkiintoisemmasta kamasta ei kuitenkaan ole kyse. Tosin ei Nuggetsien peruslevyilläkään. Mutta ne Pebblesit.
Yhtäkaikki, jos suomi-punk ei ole vuosien 1977-1987 väliltä tuttu, niin tässä se on tiivistettynä.

Niin, tätä saa kolmellakympillä Anttiloista.

Ei kommentteja: