keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Markku Peltola - Buster Keaton tarkistaa lännen ja idän 2006

Markku Peltola (RIP) on monelle tuttu hänen vakavailmeisistä rooleistaan Aki Kaurismäen elokuvissa tai televisio-sarjoista. Oma ensikosketus taiteilijaan oli tämän rooli 'Paulina' mainiossa takavuosien tragikomedia 'Alholassa'.
Yhdessä Alholan veljeskolmikkoa näyttelleiden Hannu Raatikaisen, Esko Varosen ja Veli-Petteri Rajantin kanssa Peltola oli Motelli Skronkle. Ja Skronkle oli alunperin Kajaanin suunnalla säväyttänyt teatteriryhmä/yhtye, joka majoittatui myöhemmin Tampereelle. Pieniä Skronklen kaikuja kuuluu myös tällä levyllä.

Markku Peltola julkaisi kaksi soololevyään ennen aikaista poismenoaan. Näistä ensimmäinen 'Buster Keatonin karjatilalla (2003)' on kuuleman mukaan vielä parempi, kuin tämä. Ei tässäkään mitään vikaa ole.
Mykkäfilmi-legendan mukaan nimetty levy on tietenkin instrumentaalimusiikkia ilman laulua. Peltolan juurevat kappaleet liikkuvat pölyisissä maisemissa. Mieleen tulee kotimainen Jolly Jumpers, suuren maailman Calexico ja Django Reinhardtin aikainen eurooppalainen 'neekerijatsi'.
Skronkle oli parhaimmillaan helvetin hypnotisoivaa tavaraa. Samaan suuntaan kurottaa myös levyn kolmetoistaminuuttinen kakkosbiisi 'Juuri näin!'. Vetopasuunat mörisevät ja low-pass-filterit pörisevät kitaroissa. Taustalle nousee vielä syntikkakuoro. Kosmista preeriaa. Levyn soitto on muutenkin ihailtavaa ja elävää.

Taustabändistä löytyy ektro/Tampere-yhtetyksisiä muun muassa Ville Valumon, Janne Laurilan ja Janne Tuomen kautta. Yllättäen levytyksen perkussioita soittaa myöskin näyttelijänä paremmin tunnettu Reino Nordin, joka kuuleman mukaan on oikein pätevä muusikko muutenkin. Pitäisi joskus käydä keikalla.

Buster Keaton tarkistaa idän ja lännen oli tekijänsä näköinen vähäeleinen, mutta runsas levy. Se seisoo samaan aikaan toinen jalka joissain myyttisessä menneisyydessä ja toinen .. öö myyttisessä tässä hetkessä. Fiiliksellä.

2 kommenttia:

Piparnakkeli kirjoitti...

Heh, hetki sitten kirjoitin tästä vielä julkaisemattoman arvion. Ihan hyvähän tämäkin levy on, mutta se Buster Keatonin ratsutilalla oli meikäläisen mielestä parempi.

Unknown kirjoitti...

Näin Sodankylässä keikalla nämä. Hieno oli tosissaan juu. "Melko" lailla parempi kuin seuraavana esiintynyt Mai Karma.