maanantai 21. maaliskuuta 2011

Jan Hammer - Miami Vice Theme 198490-luvulla ensimmäisen kerran uusittu Miami Vice oli alunperin pätevä videosukupolven poliisisarja, jonka painolastiksi muodostui liian monen tuotantokauden tuoma väsymys.

Sarjan tunnari kuulosti tuolloin niiiiiiin kasarilta, kuin vain voi. Minulla oli tietysti painolastina itse eletty 80-luku, jonka 'juppiajan' paluuta en tuolloin odottanut. Vuosikymmen oli piirtynyt omaan mieleen paskan musiikin ja muovin aikana. Tämä äänimaisema tuli sitten 2000-luvulla kierrätysmuodin sääntöjen mukaisesti uudelleen muotiin.
Silloin aika oli parantanut traumoja niistä koskaan saamattomista He-man hahmoista ja omaan nuo rumpupädit ynnä muu kasarihuttu kuulostivat jo reilusti loivemmalta. Itse asiassa ihan hyvältä.

Tsekistä Yhdysvaltoihin loikannut Jan Hammer saavutti mainetta ja kuuluisuutta jo 70-luvun alun fuusio-rockbändi Mahavishnu Orchestrassa. Hammerin säröpedaalin läpi soittama moog-syntetisaattori oli tärkeä osa bändin soundia.

Myös Miami Vice Theme perustuu tähän sähkökitaraa imitoivan syntetisaattorin käyttöön. Bend-wheelin vääntely saa äänen kuulostamaan elastiselta, mutta synteettiselta kitaralta. Hammer todennäköisesti soitti tämän keytar-tyyppisella synalla. Eli sellaisella rumalla kasarikitarasynalla, jonka kaulaan pistäminen vei muusikolta kaikki katu-uskottavuuspisteet.
Kappale oli Billboardin listaykkönen ja on tähän päivään asti viimeinen instrumentaali, joka on siihen pystynyt

Moni musiikkihistorian parhaista tai ainakin omaperäisimmistä soundeista perustuu jonkun toisen soittimen epäonnistuneeseen jäljittely-yritykseen. Niin tämäkin.

Ei kommentteja: